Zespół Szkół CKR

im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu

DSC06428        W dniach 18-19 maja 2017 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie koło Kętrzyna odbyła się szósta edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smaki Wsi". Do walki o statuetkę Złotej Patelni przystąpiły 24 drużyny ze szkół z całej Polski. Hasłem tegorocznego konkursu były „Desery na wiejskim stole”. Na przygotowanie i prezentację deseru każdy zespół miał 60 minut. Jury zwracało uwagę nie tylko na walory smakowe i estetyczne, ale także na trudność wykonania zadania. Oceniana była także zgodność potrawy z tematem konkursu oraz sposób jej podania i prezentacji przed jurorami. Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny przygotowane przez nauczycielkę Annę Kopacką.
W skład zespołów wchodzili uczniowie klasy III technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Ksenia Widawska i Adam Gajewski oraz Dominika Janecka i Patrycja Pawlak. Sporządzili desery „Dwie wariacje na temat miodownika spod Kowala" oraz „Kujawskie ciasto marchewkowe”. Otrzymałyśmy statuetkę Brązowej Patelni, nagrody rzeczowe oraz imienne dyplomy. Oprócz części konkursowej organizatorzy zapewnili atrakcje turystyczne, m.in. zwiedzanie Twierdzy Boyen oraz
spacer po plaży i molo widokowym w Giżycku.
DSC06417.JPGDSC06429.jpgDSC06434.JPGDSC06433.JPGDSC06430.jpgDSC06424.JPGDSC06423.JPGDSC06411.JPGDSC06418.JPGDSC06432.JPGDSC06436.JPGDSC06420.JPGDSC06412.JPGDSC06414.JPGDSC06413.JPGDSC06421.JPGDSC06428.JPG