Po raz kolejny Fundacja Dobre Życie zaprosiła naszą szkołę do ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2016”. Ta kampania, promująca zdrowe odżywianie na stałe wpisała się do kalendarza imprez naszej szkoły. Akcja, w której wzięli udział wszyscy uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów żywieniowych została ponownie połączona ze „Świętem miodu”, ze względu na ich wspólny cel, jakim jest zdrowe odżywianie.
„Tydzień chleba” tradycyjnie rozpoczęliśmy od wykładów, w celu dostarczenia naszym uczniom jak najwięcej informacji o zdrowym sposobie odżywiania się, walorach chleba na zakwasie, wypiekanym tradycyjnymi metodami oraz o promowanie zdrowego stylu życia. Następnie przez cały tydzień na zajęciach praktycznych młodzież wypiekała chleb żytni i orkiszowy z różnymi dodatkami smakowymi, według starych, sprawdzonych przepisów. Punktem kulminacyjnych tego wyjątkowego święta była degustacja piernika miodowego oraz świeżego, pysznego i zdrowego chleba z własnoręcznie sporządzonym smalcem i ogórkiem kiszonym oraz masłem i miodem ze szkolnej pasieki. Cala społeczność szkolna i przedstawiciele lokalnych instytucji zachwycali się smakiem świeżego, pachnącego chleba. Mamy nadzieję, że taki dzień zainspiruje wielu z nas do dalszych, samodzielnych już poszukiwań tego, co: smaczne, naturalne i zdrowe.
„Chleb prawdę ci powie”