Zespół Szkół CKR

im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu

DSC05056     W dniu 28 stycznia 2017 r. w sali MOSP w Kowalu odbył się Bal Studniówkowy naszych maturzystów, którzy kształcą się w zawodach: technik technik żywienia i usług gastronomicznych. Technik rolnik i technik mechanizacji rolnictwa. Bal rozpoczął się tradycyjnym polonezem, w tym roku odtańczonym według misternie opracowanej przez nauczycieli wychowania fizycznego choreografii. Później reprezentanci maturzystów Adrianna Szperka i Michał Kordyla, serdecznie powitali gości, a następnie głos zabrał Dyrektor Wojciech Rudziński, który dokonał oficjalnego otwarcia balu, wygłosił okolicznościowe przemówienie.

Czytaj więcej...

DSCF4656      W dniu 13 stycznia 2017 r. po raz kolejny uczestniczyliśmy w okręgowych eliminacjach Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, które odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. W XXI edycji olimpiady wzięli udział uczniowie klasy IV Technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Justyna Seklecka oraz Hubert Stasiak, którzy przygotowywali się pod kierunkiem nauczycielki Iwony Daniel. Tematyka tej edycji nosiła nazwę „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu” i obejmowała następujące zagadnienia: charakterystyka roślin zbożowych i przemiał ziarna, wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka, podstawy technologii produkcji pieczywa, rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie, kasze i makarony – rodzaje i metody produkcji, preparowane produkty zbożowe, potrawy mączne i wypieki domowe, wartość odżywcza produktów zbożowych, rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych, niepożądane reakcje na gluten - zboża glutenowe, dieta bezglutenowa.

Czytaj więcej...

sem uprawa kukurydzy 100117 2     Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie wraz z Instytutem Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie zorganizowalo w dniach 9-11 stycznia 2017 r. dla nauczycieli produkcji roślinnej seminarium dotyczące uprawy kukurydzy. W seminarium uczestniczyli nasi nauczyciele: Pan Andrzej Perliński i Pan Dariusz Kulpa. W części teoretycznej naukowcy z IHAR-u przedstawili aktualne osiągnięcia z dziedziny inżynierii genetycznej w uprawie kukurydzy oraz przekonywali wszystkich, że rośliny GMO są jak najbardziej bezpieczne dla ludzi. Część praktyczna to zwiedzanie poszczególnych zakładów-pracowni instytutu, gdzie prowadzi się badania nad nowymi odmianami oraz dokonuje się zmian związanych z genetyką roślin.

Czytaj więcej...

info 100x100     W związku z organizowaną wycieczką dydaktyczną w dniach 20-22 stycznia 2017 r. w okolice Nowego Sącza odwołane są zajęcia w dniach 13-14 stycznia 2017 r. Plan zajęć w piątek 27 stycznia 2017 r. podczas ostatniego zjazdu w semestrze I ulegnie zmianie i będzie następujący:
1. Język angielski w pszczelarstwie
2. Język angielski w pszczelarstwie
3. Dzał. gosp. w roln.
4. Dzał. gosp. w roln.
5. Produkcja roślinna
6. Produkcja roślinna

Czytaj więcej...

P1570160       Z pewnością szkolna Wigilia zarówno dla nauczycieli, jak i całej społeczności uczniowskiej, na długo zapisze się w pamięci jako dzień szczególny, kojarzony z klasowymi spotkaniami z wychowawcami, dzieleniem się opłatkiem i wspólnym kolędowaniem. W atmosferze zbliżających się świąt składaliśmy sobie życzenia, z dużym zainteresowaniem, w skupieniu obejrzeliśmy jasełka przygotowane przede wszystkim przez księdza Andrzeja Mazura, W tym szczególnym dniu nie zabrakło również innych atrakcji: rozdane zostały nagrody zdobyte w szkolnym Konkursie Ekologicznym i Święty Mikołaj wręczył uczniom słodkie upominki. Po zakończonej uroczystości Dyrekcja, pracownicy i całe Grono Pedagogiczne podzielili się opłatkiem, składali sobie życzenia i zasiedli do wspólnej, symbolicznej wigilii, jak zwykle wspaniale przygotowanej przez naszą młodzież pod bacznym okiem pań z pionu żywienia.

Czytaj więcej...