Zespół Szkół CKR

im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu

DSC05864     „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek! ..... a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”! Dziś w naszej szkole obchodziliśmy tłusty czwartek. Uczniowie klasy I i III technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy I szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz pod okiem pań - Anny Kopackiej, Andżeliki Kopczyńskiej, Iwony Daniel i Alicji Gołembiewskiej-Lewandowskiej przygotowali mnóstwo pysznych pączków dla całej społeczności szkolnej. Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku.

Czytaj więcej...

DSCN9420       Po nowym roku pierwszą imprezą rolniczą, jaką odwiedziliśmy, były targi Ferma w Łodzi. Piątkową grupę stanowili uczniowie szkoły zawodowej i technikum, natomiast w sobotę na targi pojechali słuchacze kursów rolniczych i szkoły policealnej. Impreza ta ma na celu pokazanie się i zareklamowanie firm związanych głównie z produkcją zwierzęcą. Zwiedzający mieli możliwość porozmawiać z przedstawicielami wiodących firm z zakresu żywienia oraz wyposażenia budynków inwentarskich. Poza tym ważnym elementem z zakresu edukacji były panele wykładowe prowadzone przez najlepszych specjalistów odnośnie hodowli zwierząt czy uprawy roślin na cele paszowe.

Czytaj więcej...

P1570605       W dniu 15 lutego 2017 r. odbyły się w naszej placówce szkolenia na temat pożądanych zachowań na trudnym obecnie rynku pracy. Uczniowie klas kończących szkołę, tj. IV klas technikum kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik mechanizacji rolnictwa i technik rolnik oraz uczniowie kl. III Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczący się w zawodzie mechanik-operator maszyn i pojazdów rolniczych, uczestniczyli w prelekcji Haliny Łukaszewicz z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP we Włocławku. Po wykładzie prelegentki młodzież zadawała pytania i dyskutowała na interesujące ją kwestie związane z sytuacją absolwenta szkoły na lokalnym rynku pracy.

Czytaj więcej...

info 100x100     Słuchacze wszystkich kursów i szkoły policealnej zaczynają zajęcia w semestrze II od zjazdu w dniach 17-18 lutego 2017 r. Plany zajęć do pobrania w zakładce "Plany zajęć, egzaminów"
DSC 2028      W dniach 20-22 stycznia 2017 r. słuchacze kursu R.04 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej, uczestniczyli w wycieczce szkoleniowej do kilku firm pszczelarskich na południu naszego kraju. W piątek 20 stycznia odwiedziliśmy jedną z największych firm w Polsce, która zajmuje się rozlewem i dystrybucją miodu - „Sądecki Bartnik”. Jest to firma rodzinna o bardzo bogatych tradycjach. Odwiedziny u państwa A. i J. Kasztelewiczów rozpoczęliśmy od zwiedzenia części muzealnej. Barcie, kószki, kłody i ule z różnych epok były wspaniałym uzupełnienie wiedzy, z którą mieliśmy okazje zapoznać się na zajęciach w szkole. Wszystkie eksponaty muzealne wzbudzały bardzo duże zainteresowanie i skłaniały do zadawania pytań. Następnie udaliśmy się do nowoczesnego budynku firmowego, gdzie mieści się laboratorium, hala rozlewu miodu, magazyny wyrobów gotowych, no i oczywiście sklep firmowy.

Czytaj więcej...