Uczniowie naszej szkoły przekonali się, iż zachowania prospołeczne opłacają się. Osoby, które oddawały krew w ramach akcji Honorowego Oddawania Krwi wyjechały wraz z członkami Świetlicy Profilaktycznej Klubu Puchatek na mecz Anwil Włocławek – Start Gdynia. Mecz odbył się 8 marca b.r. we Włocławku. Wyjazd był sponsorowany przez Burmistrza Miasta Kowal, pana Eugeniusza Gołembiewskiego.
Na to pytanie 13 marca 2013 r. próbowali sobie odpowiedzieć uczniowie klas II i III technikum. W auli WSHE we Włocławku aktorzy Agencji Artystycznej „Joanna" zaprezentowali przedstawienie, które powstało na podstawie powieści Gustawa Herlinga- Grudzińskiego. Spektakl był niezwykle interesujący, chociażby z uwagi na fakt, że łagry sowieckie, życie i śmierć więźniów, okrutny obraz obozowej rzeczywistości dla wielu młodych ludzi stanowił jedynie zamierzchłą historię, a heroiczna walka o przetrwanie w skrajnych warunkach zapisywała się wyłącznie w uczniowskich zeszytach. Ciekawym zabiegiem artystycznym okazał się sposób opowieści, oparty o cnoty Boskie: Wiarę, Nadzieję i Miłość. Aktorom udało się przekonać młodzież, że obozy pracy zupełnie zmieniły pojęcia dotyczące religii, stosunku do bliźniego, zdławiły nadzieję na lepsze jutro. Więźniowie łagrów - jeśli przeżyli - już nigdy nie powrócili do normalnej egzystencji, do sposobu postrzegania świata i drugiego człowieka. Dramat ofiar stalinowskiego systemu podkreślały i dopełniały utwory Antoniny Krzysztoń - wokalistki zaliczanej do nurtu poezji śpiewanej. Po powrocie uczniowie zgodnie stwierdzili, że przedstawienie wywarło na nich duże wrażenie i lepiej zrozumieją zapis obozowych doświadczeń G. Herlinga-Grudzińskiego.
Dnia 6 marca 2013 r. w Zespole Szkół Mechanicznych w Radziejowie odbył się regionalny konkurs „Prezentacja potraw staropolskich z aranżacją stołu". Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i gospodarstw domowego, Karolina Maślanka i Ewelina Stanisławska, pod bacznym okiem nauczycielek bloku żywienia Iwony Daniel i Andżeliki Kopczyńskiej. Zespół naszej szkoły przygotował potrawy z dziczyzny: „Zupę świąteczną z bażanta" i „Gulasz z sarny".
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom słuchaczy szkół wieczorowych, zaocznych oraz kursu – rolnik, dnia 02.03. br. kolejny raz gościliśmy przedstawicieli Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy w osobach: dyrektora ARR Tadeusza Zaborowskiego i kierownika Sekcji Informacji i Promocji - Jerzego Rajczyka .
Pan dyrektor T. Zaborowski zapoznał z zakresem działalności ARR w latach 2004-2012 w ramach realizacji Wspólnej Polityki Rolnej. Poruszył zagadnienia z obszaru:
• interwencji na rynkach rolnych
• promocji produktów rolnictwa ekologicznego
• wspierania konsumpcji np. „Szklanka mleka, „Owoce w szkołach"
• obszaru odnawialnych źródeł energii
• współpracy z zagranicą.
Pan J. Rajczyk natomiast zapoznał uczestników z procedurami dotyczącymi dopłat do materiału siewnego i sadzonkowego. Słuchacze otrzymali bagaż wiedzy teoretycznej na podstawie której mogli praktycznie wypełnić taki wniosek. Powyższe spotkanie rozszerzyło i pogłębiło posiadaną już wiedzę teoretyczną jak i praktyczną z tego obszaru.
Pan dyrektor T. Zaborowski zapoznał z zakresem działalności ARR w latach 2004-2012 w ramach realizacji Wspólnej Polityki Rolnej. Poruszył zagadnienia z obszaru:
• interwencji na rynkach rolnych
• promocji produktów rolnictwa ekologicznego
• wspierania konsumpcji np. „Szklanka mleka, „Owoce w szkołach"
• obszaru odnawialnych źródeł energii
• współpracy z zagranicą.
Pan J. Rajczyk natomiast zapoznał uczestników z procedurami dotyczącymi dopłat do materiału siewnego i sadzonkowego. Słuchacze otrzymali bagaż wiedzy teoretycznej na podstawie której mogli praktycznie wypełnić taki wniosek. Powyższe spotkanie rozszerzyło i pogłębiło posiadaną już wiedzę teoretyczną jak i praktyczną z tego obszaru.
W dniach 28.02-2.03.2013 r. nauczycielki z bloku żywienia Iwona Daniel, Andżelika Kopczyńska i Ewa Perlińska wzięły udział w seminarium zorganizowanym przez KCER w Brwinowie pt. „Kuchnia kresowa – promowanie produktu regionalnego." Seminarium rozpoczęłyśmy od zapoznania się z bazą dydaktyczną SZCKR w Suwałkach. W Wiżajnach smakowałyśmy wspaniałych serów podpuszczkowych oraz chleba parzonego na zakwasie. Te regionalne produkty ze względu na swój niepowtarzalny smak robią międzynarodową karierę.