Zespół Szkół CKR

im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu

P1380387         W ramach projektu edukacyjnego Leonardo da Vinci - Uczenie się przez całe życie pt. „Świadczenie usług cateringowych drogą do elastycznych form zatrudnienia i tworzenia miejsc pracy dla absolwentów szkół rolniczych" odbył się cykl spotkaniach przybliżających uczestnikom wyjazdu tematykę cateringu w gastronomii. Oprócz wykładów teoretycznych, przeprowadzonych w formie prezentacji multimedialnych zawierających treści m.in. o rodzajach cateringu, wyposażeniu firm cateringowych, specjalistycznym sprzęcie do cateringu i organizacji usług cateringowych, młodzież uczestniczyła w warsztatach.

Czytaj więcej...

2013-05-28-196          Uczniowie klasy III technikum wraz z wychowawcą – panią Moniką Chabasińską, podjęli inicjatywę wspierania młodszych i bardziej potrzebujących dzieci. W tym celu dokonano zbiórki pieniążków, które zostały przeznaczone na zakup gier, zabawek, sprzętu sportowego i słodyczy dla wychowanków Powiatowego Zespołu Placówek Opiekuńczo – Wychowawczych w Gostyninie. Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka reprezentantki klasy III technikum – Paulina Robaczewska, Paulina Rzepecka i Aleksandra Nakonowska, odwiedziły podopiecznych z Bratoszewa – grupę Słoneczek.

Czytaj więcej...

DSC02146Dnia 22 maja 2013 r. odbyła się wycieczka do Ciechocinka klasy I technikum żywienia. Celem wyjazdu było podziwianie obiektów uzdrowiska. Ciechocinek słynie z mikroklimatu solankowego, wytwarzanego przez spływającą po tarninie tężni solance. Strefa okołotężniowa charakteryzuje się leczniczym działaniem, czystością powietrza i dużą zacisznością. Następnym punktem wycieczki była Warzelnia soli, w której wytwarzana jest w sposób tradycyjny sól spożywcza.Zatężnioną na tężniach solankę ogrzewa się w tzw. panwiach. Podczas warzenia z solanki wytrącają się kryształki soli.

Czytaj więcej...

P5150002       O tym, jak popularne są inscenizacje utworów hrabiego Aleksandra Fredry, mogli przekonać się uczniowie klas II i III technikum, którzy wybrali się wraz z opiekunami do Płocka na spektakl „Śluby panieńskie". Perypetie miłosne romantycznych kochanków doskonale oddali aktorzy teatru im. Jerzego Szaniawskiego. Dynamizm Klary (w tej roli Katarzyna Anzorge) i podstępny plan sprytnego Gustawa (Przemysław Wyszyński), wprowadziły w doskonały nastrój całą widownię, a rozterki Anieli (Karolina Wojdała) i płaczliwego Albina (Sebastian Ryś) sprawiły, że nie sposób było nie współczuć postaciom. Dodajmy, że całość uświetniły doskonałe kreacje Krzysztofa Bienia jako Radosta i Hanny Chojnackiej w roli Pani Dobrójskiej. Ciekawe rozwiązania artystyczne, wspaniałe dekoracje i piękne stroje nawiązujące do epoki romantyzmu, zwróciły niewątpliwie uwagę uczniów, o czym świadczyć mogły gromkie brawa.

Czytaj więcej...

P5180832W dniach 17-18 maja 2013 r. w Zespole Szkół CKR im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie k/Kętrzyna odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smaki Wsi". Jego hasło brzmiało „W świecie drobiu". W konkursie wzięły udział 22 zespoły uczniowskie z 20 szkół całej Polski. Uczennice reprezentujące naszą szkołę Karolina Muchowicz i Aleksandra Nakonowska z klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego wykonały i zaprezentowały zwycięską potrawę: gołąbki drobiowe w liściach szpinaku z kładzionkami orkiszowymi w żółtym sosie. Dziewczęta przygotowała Iwona Daniel, a w konkursie oceniane były: zgodność potrawy z tematem wiodącym konkursu, cechy organoleptyczne potrawy, stopień trudności wykonania, pomysłowość w doborze składników, dekoracja, estetyka stanowiska pracy i prezentujących go uczniów.

Czytaj więcej...