W dniach 17-18 maja 2013 r. w Zespole Szkół CKR im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie k/Kętrzyna odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smaki Wsi". Jego hasło brzmiało „W świecie drobiu". W konkursie wzięły udział 22 zespoły uczniowskie z 20 szkół całej Polski. Uczennice reprezentujące naszą szkołę Karolina Muchowicz i Aleksandra Nakonowska z klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego wykonały i zaprezentowały zwycięską potrawę: gołąbki drobiowe w liściach szpinaku z kładzionkami orkiszowymi w żółtym sosie. Dziewczęta przygotowała Iwona Daniel, a w konkursie oceniane były: zgodność potrawy z tematem wiodącym konkursu, cechy organoleptyczne potrawy, stopień trudności wykonania, pomysłowość w doborze składników, dekoracja, estetyka stanowiska pracy i prezentujących go uczniów.