Zespół Szkół CKR

im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu

DSCF4656      W dniu 13 stycznia 2017 r. po raz kolejny uczestniczyliśmy w okręgowych eliminacjach Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, które odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. W XXI edycji olimpiady wzięli udział uczniowie klasy IV Technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Justyna Seklecka oraz Hubert Stasiak, którzy przygotowywali się pod kierunkiem nauczycielki Iwony Daniel. Tematyka tej edycji nosiła nazwę „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu” i obejmowała następujące zagadnienia: charakterystyka roślin zbożowych i przemiał ziarna, wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka, podstawy technologii produkcji pieczywa, rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie, kasze i makarony – rodzaje i metody produkcji, preparowane produkty zbożowe, potrawy mączne i wypieki domowe, wartość odżywcza produktów zbożowych, rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych, niepożądane reakcje na gluten - zboża glutenowe, dieta bezglutenowa.
Nasi uczniowie musieli rozwiązać test obejmujący powyższą problematykę. Nie udało im się niestety przejść do etapu centralnego. Uczestnicy olimpiady po wysiłku intelektualnym mieli możliwość zwiedzenia Obserwatorium Astronomicznego UMK w Piwnicach koło Torunia. Organizatorzy umilili tegoroczną olimpiadę poprzez zorganizowanie występów wokalnych uczniów tutejszej szkoły. W miłej i przyjaznej atmosferze wręczono nagrody i pamiątkowe dyplomy. Należy jeszcze dodać, że z olimpiadą pożegnał się wieloletni przewodniczący Komitetu Głównego - prof. Jan Gawęcki, który z racji wieku odszedł na emeryturę.
 
„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym, co ma w głowie i co na stole”
Prof. Jan Gawęcki
 
DSCF4684.jpgDSCF4669.jpgDSCF4660.jpgDSCF4667.jpgDSCF4671.jpgDSCF4678.jpgDSCF4666.jpgDSCF4662.jpgDSCF4665.jpgDSCF4659.jpgDSCF4672.jpgDSCF4675.jpgDSCF4664.jpgDSCF4663.jpgDSCF4655.jpgDSCF4657.jpgDSCF4649.jpgDSCF4656.jpgDSCF4658.jpg